Logo Vergaderie

Xandra Derks

Divider

Xandra Derks is eigenaresse van De Vergaderie. Een vergaderlocatie in een rijksmonument uit 1865 in Arnhem. Het idee is ontstaan door de mogelijkheden van het herenhuis dat zij gekocht heeft in 2013. Midden in de crisis, in een voor haar onbekende branche en een verzadigde markt. Bovendien had ze in Arnhem geen netwerk. Tot slot was het herenhuis volledig uitgewoond. Ga er maar aan staan.

Xandra Derks

Wie is Xandra Derks? Xandra is geboren en getogen in het Brabantse Rijen. Het ondernemerschap zat er al vroeg in. Rond haar tiende maakt zij namelijk samen met een vriendinnetje oorbellen. Vervolgens gaan ze de deuren langs om hun handelswaar te verkopen. De buit begraven ze in eerste instantie in een medicijnenpotje bij boom zeven in het park. Nadat voldoende geld is verdiend, kopen ze elk van de winst een Mars. Geen andere Mars was ooit zo lekker.

Bedrijvig

Tot op de dag van vandaag heeft Xandra naast De Vergaderie het bedrijf Xan Beauty. Gedurende haar hele ondernemerscarrière zijn twee regionale omroepen en een haarcosmeticabedrijf trouw aan haar. Zelf visageren behoort allang tot de verleden tijd. Een passie die inmiddels voorbij is. De schoonheid van het woord fascineert haar. Onder de noemer Qordaat Communicatie is zij communicatieadviseur en tekstschrijver. Haar communicatiewerkzaamheden omvatten een behapbare activiteit naast De Vergaderie. Voor De Vergaderie doet ze alles wat daarbij komt kijken: van bedrijfsvoering tot inkoop. De gasten ontvangt ze bovendien zelf. Ze weet immers wat gastvrijheid is. Dat zit niet alleen van nature in haar. Ze vindt het bovenal gewoonweg leuk om gasten het naar hun zin te maken.

Xandra Derks heeft een verrassende carrièreverloop. Ogenschijnlijk doet zij drie totaal verschillende dingen. Er is één gemene deler te constateren dat alles omvat: schoonheid. De schoonheid van het uiterlijke. De schoonheid van het woord. De schoonheid van de mens.
Xandra Derks
Ondernemer

Enjoy life

Een harde werker is Xandra Derks, maar daarbij ook een harde genieter. Daarom heeft ze met twee zakenrelaties het Bourgondisch Genootschap opgericht. Een netwerkclub voor ondernemende dames waar een goed glas wijn en lekker eten aan de basis staan. Powerfit en personal training zorgen voor fysieke en mentale fitheid. Vakanties staan in het teken van cultuur, shoppen en gastronomie. Bij voorkeur in Italië. Het grote genieten heeft ze zelf  uitgevonden: ontspannen doet ze in restaurants, in musea of op de dansvloer. Elk jaar logeert ze vijf dagen bij haar Brabantse vriendin in Oosterhout om Carnaval te vieren. Concluderend is er wat betreft niet veel veranderd: als tienjarige kocht ze immers al een Mars van het verdiende geld.

Eigen visie

Een veelzijdig persoon is Xandra Derks die niet in te kaderen valt. Doorzettingsvermogen en wilskracht tekenen haar leven. Het is samengevat een echte ondernemer die kansen ziet en grijpt. Beren op de weg zijn er, maar eigen-wijsheid heeft haar gebracht waar ze nu is. Ont-moeten is de zin van haar leven: mensen ontmoeten en niks moeten. Anders gezegd, doen wat je leuk vindt. Uit dit alles blijkt, dat ze ondernemen fantastisch vindt. Het maakt onafhankelijk. Bovendien geeft het haar vrijheid. Het gegeven dat je iets bedenkt en zien dat het aanslaat, blijft voor haar magisch. Ondernemer worden is niet zo moeilijk. Ondernemer zijn, is een geheel ander verhaal. Concluderend: Xandra Derks is een ondernemer.

Vergaderie Swirl
Xandra Derks Van der Valk Opleiding

Esthiek

Xandra heeft gevoel voor esthetiek. Aanvankelijk wil ze dan ook kapper worden. Echter zakt een klasgenootje op de MAVO. Dit klasgenootje gaat ‘dan maar’ naar de kappersacademie. Die jeugdige logica zet haar aan het denken. Ze heeft namelijk een ander toekomstbeeld voor zichzelf. Ze leest in een beroepenartikel in meidenblad Yes over de functie van account executive bij een reclamebureau. Dat wil ze. In Amsterdam. Want daar gebeurt het.

Tijdens haar HEAO- studie heeft ze in de bediening bij Wegrestaurant Van der Valk in Gilze gewerkt. Het is hard werken. De benen loopt ze uit haar lijf om het gasten naar hun zin te maken. De beloning betaalt zich uit in de hoogte van de fooi. Maar ook in de waardering die ze krijgt van het horecabedrijf. Zelfs als ambulante medewerker mag ze daardoor een horecaopleiding volgen. Deze leerschool heeft bijgedragen aan haar denk- en handelswijze van vandaag.

Xandra Derks Amsterdam

Amsterdam

Na haar HEAO-studie is alles erop gericht om naar Amsterdam te gaan. Daar zijn immers de grote reclamebureaus gevestigd. Bij de DMshop van PTT Post Mediaservice start ze haar carrière. Hier adviseert ze bedrijven over inzetten van direct marketing. Xandra is een relatiebouwer. Weet targets te halen en meer. Ook geeft ze presentaties. Bovendien schrijft ze voor DMzaken. Vervolgens maakt ze de overstap naar Bite Actiemarketing. Bij dit communicatiebureau leert ze het echte reclamevak. Ze is accountmanager, maar mag eveneens teksten schrijven. Bij dit familiebedrijf voelt ze zich thuis. Toch lonkt Amsterdam al snel. Als accountmanager werkt ze daarna bij PPGH JTW/Colors. Door haar doortastende aanpak valt ze op. De snelle wereld bevalt haar. Haar droom is bereikt. Toch slaat de twijfel toe. Een stemmetje in haar hoofd herinnert haar aan haar oude wens: het creatieve kappersvak. Een vlammetje is ontwaakt.

Xandra Derks

Ondernemer

Na werktijd volgt Xandra een particuliere beroepsopleiding visagie en hairstyling. Vol passie besluit ze op dit creatieve vakgebied toe te leggen. De ondernemer Xandra Derks staat op. We tekenen 18 april 2002. Als snel heeft ze opdrachten. Teveel zelfs. Aanvankelijk geeft ze die belangeloos aan andere visagistes. Haar commerciële brein wordt hierdoor aangewakkerd. Vervolgens creëert ze een pool freelance visagistes waarvoor zij opdrachten verwerft. Het woord ZZP bestond toen niet eens. Op de top van het bedrijf heeft Xandra 40 freelancers die bruidsopdrachten van Groningen tot Maastricht verzorgen. Xan Beauty is daarmee één van de grootste spelers voor bruidsmake-up en -kapsel op de bruidsmarkt. Daarnaast de verzorging van visagie en hairstyling voor shows, evenementen en tv pijlers. Zelf is ze steeds minder in het veld aan het werk. Ze is vooral bezig met de bedrijfsvoering. Een freelance assistent staat haar terzijde.

Xandra Derks

Veelzijdig

In 2009 vraagt een oud-collega en goede vriend om haar te helpen met een grote reclamecampagne AlmereValtAf met boegbeeld en toenmalig burgemeester Annemarie Jorritsma. Hij is ontwerper. Zij de accountmanager en copywriter. Zij aan zij voeren ze elk met hun eigen bedrijf campagnes uit voor klanten. Gelijktijdig bouwt ze de bewerkelijke bruidstak van Xan Beauty  af. Dan ontmoet ze een nieuwe liefde. Die vraagt haar om mee te gaan naar Arnhem. Xan Communicatie komt daardoor even op een laag pitje te staan. Ze gaan op zoek naar een pand om te wonen en te werken. De makelaar attendeert hun vervolgens op een monumentaal herenhuis aan de Velperbuitensingel 20. Inmiddels statutair gesplitst in vier appartementen. Eén van de appartementen is bijna verkocht. Bij interesse moeten ze direct beslissen. En direct is binnen enkele dagen. Het is dan februari 2013. Midden in de crisis. Het herenhuis is volledig uitgewoond. Een fikse uitdaging dus.

Xandra Derks De Vergaderie restauratie

Uitdaging

Tijdens de bezichtiging van het herenhuis ontstaat het idee voor een vergaderlocatie. Zonder enige kennis van de markt. Zonder netwerk en met een enorme verbouwing in het vooruitzicht. Toch gaat Xandra de uitdaging aan. Over het concept De Vergaderie is goed nagedacht. Elk detail klopt. Aan de inrichting is geen interieurarchitect te pas gekomen. Ook hier komt haar gevoel voor esthetiek tot uitdrukking. Het is vervolgens een kwestie van doorzetten, netwerken en  communicatiekracht. Dat is misschien wel de grootste zakelijke uitdaging van haar leven. De locatiemarkt blijkt een lastige te zijn. Vergaderruimtes zijn er namelijk plenty. De doelgroep is bovenal redelijk ondoorgrondelijk. Daarbij is de behoefte lastig stuurbaar. Vergaderingen laten zich niet afdwingen. Dan speelt er nog wat anders. Arnhemmers zijn een afwachtend volkje. Bovenal enorm loyaal. Als je eenmaal in hun hart zit, kom je er niet uit. Maar zie maar eens in dat hart te komen.

Xandra Derks

Kameleon

De eerste boekingen voor De Vergaderie druppelen binnen. Tijdens het netwerken krijgt Xandra de vraag: ‘Wat deed je hiervoor? Kun je mij helpen met communicatie?’ Ze doopt Xan Communicatie om naar Qordaat Communicatie Ondertussen wordt het herenhuis gerestaureerd. Het levert de nodige kopzorgen op. Het pand blijkt er erg slecht aan toe. Verbouwingskosten lopen hierdoor op. Desondanks houden ze vol. Qordaat Communicatie wordt drukker. Ook de vergadermarkt trekt aan. Het souterrain wordt eveneens verbouwd tot vergaderruimte Het Soete Rhijn. Gasten waarderen De Vergaderie vanwege de prettige ambiance, verzorging en persoonlijke benadering. Ondertussen is Xandra net een kameleon; van het runnen van de vergaderlocatie, schrijven tot het managen van Xan Beauty. Het schakelen gaat haar op een natuurlijke manier af. Voor de buitenwereld wel eens onbegrijpelijk. De bedrijven houdt ze daarom voor de buitenwacht gescheiden.

Bel Xandra Derks op 06 - 212 466 62

wilskracht - ont-moeten - eigen-wijsheid